Zadelpasservice

Wij bieden een zadelpasservice aan waarbij wij uw huidige zadel kunnen controleren, een nieuw zadel kunnen aanmeten of kunnen helpen aan een 2e hands zadel mits beschikbaar. Wij raden aan om bij een volwassen paard minimaal 1 keer per jaar uw zadel te laten controleren, bij jonge paarden zal dit 2 tot 3 keer per jaar zijn. Paarden maar ook ruiters kunnen gedurende het jaar veranderen waardoor het zadel niet meer optimaal past en er langzaam toch ongemakken kunnen ontstaan.

Mocht u onderstaande punten tegen komen, zou ik u willen adviseren direct een consult in te plannen om uit te sluiten dat deze punten niet met het zadel te maken hebben.

  • U ziet zwellingen, wondjes of witte haren op de rug;
  • Uw paard reageert boos op het zadel;
  • Uw paard staakt, loopt niet graag meer voorwaarts of bokt tijdens het rijden;
  • Uw paard reageert gevoelig op aanraking of tijdens het borstelen;
  • Uw paard heeft atrofie (wegvallen van spieren) naast schoft en op de rug;
  • U heeft het gevoel dat u voorover of achterover in het zadel valt;
  • Het zadel zakt naar links, rechts of komt enigszins van de rug af.

Het zadelpasconsult

Tijdens het zadelpasconsult bekijken wij de gehele combinatie het paard, zadel en de ruiter. Hierbij kijken we naar een aantal vaste onderdelen bij een zadelpasconsult die hieronder kort worden toegelicht.

-Anamnese – Kennismaking met eigenaar/ruiter/amazone en uw paard. Hierbij worden de problemen en medische achtergrond besproken en wordt het niveau, de intensiviteit en de wijze waarop uw paard wordt getraind in kaart gebracht.

  1. Conformatie – het in kaart brengen van uw paard in stand,  bespiering, afwijkingen en bijzonderheden met daarbij een globaal rugonderzoek waarbij we kijken naar eventuele pijnlijke plekken, warme plekken, zwellingen en spierspanning
  1. Opmeten van uw paard –  Er wordt een template (afdruk) gemaakt . We meten de omvang van uw paard en er worden foto’s genomen (met uw toestemming) van de schoft en van de rug van uw paard.
  1. Monsteren van uw paard – bekijken van de bewegingen van uw paard in een rechte lijn.
  1. Onderzoek van uw huidige zadel.
  1. Rijden.

Houdt u er rekening mee dat een volledig zadelpasconsult ongeveer 1,5 uur in beslag zal nemen.

Reparaties

Ook kunt u bij ons terecht voor reparatie aan uw zadel, hoofdstel en overige tuigage. Denk hierbij aan:

 • Vervangen van singelstoten;
 • Vervangen van losgelaten stiksels;
 • Singelsysteem veranderen;
 • Aanzetten van gespen ect.

Hiernaast kunnen wij uw zadel ook volledig controleren van binnen en buiten als een soort APK keuring. Zadels kunnen zichtbare maar ook onzichtbare reparaties nodig hebben, bij zo’n keuring maken wij het zadel volledig open en controleren de nietjes, nagels, rivets en kijken de gehele boom na op oneffenheden die op het eerste oog wellicht niet zichtbaar zijn maar voelbaar voor het paard.

Vullen

U kunt bij mij terecht om uw zadel laten bijvullen of opnieuw laten vullen. Uw zadel wordt gevuld met echt en schoon schapenwol. Om het gewicht van de ruiter prettig te kunnen dragen heeft een paard verende vulling nodig die het gewicht goed en gelijkmatig kan verdelen. Wol heeft die eigenschap. Een goed onderhouden zadel kan levenslang meegaan maar de vulling in de kussens helaas niet. De vulling gaat ongeveer 2 tot 3 jaar mee afhankelijk van het gebruik van het zadel. Na verloop van tijd gaat de vulling vervilten of klonteren. Hierdoor krijgen de kussens harde plekken, kuilen of voelen bobbelig. Dit is voor een paard heel onprettig en er kunnen drukplekken en rugklachten door ontstaan. Het vervangen of bijvullen van vulling levert dus een belangrijke bijdrage aan het comfort van paard en ruiter en aan de levensduur van uw zadel.

Wilt u een zadel laten bijvullen of geheel opnieuw latten vullen hoort altijd een zadelpasconsult of een onderhoudsconsult. Hierbij wordt het gehele paard en zadel bekeken en ik wil u even zien rijden zodat de juiste pasvorm gewaarborgd wordt. Dient het zadel bijgevuld te worden dan gebeurt dat gelijk in dezelfde afspraak zodat u uw zadel niet hoeft te missen. Door het zadel op specifieke plekken bij te vullen kan de balans van het zadel verbeterd of hersteld worden.

Mocht het zadel een geheel nieuwe vulling nodig hebben, neem ik het zadel mee en probeer ik dit zo te plannen dat het zadel maar korte tijd weg is. Wanneer het zadel opnieuw gevuld wordt, controleer ik tevens het hele zadel van binnen op mogelijke gebreken. Na ongeveer 20 rij uren kom ik terug om het zadel weer na te vullen, dit is nodig omdat nieuw wol nog behoorlijk zal inklinken na gebruik deze kosten zijn hierbij inbegrepen. Voor een nog gelijkmatiger en zachter resultaat is het mogelijk een lining in de kussens te verwerken. Dit is een laagje vilt of foam dat in het kussen wordt gelegd.​

Verkoop

Naast de zadelpasservice en reparatie verkoop ik ook enkele zadelmerken en zadel gerelateerde producten zoals o.a. zadeldekje, onderleggers, beugels, beugelriemen, beugels en singels. Zadels heb ik momenteel van het merk Harry Dabbs, Wintec, Arena, Bates, Tekna, Letek, Supreme, Ikonic en Acavallo en mocht u op zoek zijn naar een specifiek anders merk, neem dan even contact op.

Mocht u naar een specifiek product op zoek zijn neemt u dan contact met mij op om te kijken of ik dit voor u kan bemachtigen. De merken die ik verder beschikbaar heb zijn Sedelogic, Le Mieux, Kavalkade en Sprenger.