Zadelpas diensten

Als gecertificeerd MFSC zadelpasser en lid van de VZTD biedt ik de volgende diensten aan

Onderhoud & reparaties

Ook reparatie werk bieden wij aan van het vervangen van de complete vulling in de kussen tot het repareren van zweetbladen, zittingen, singelstoten, ombouwen van de singels naar een V-singelsysteem ect. Vraag naar de mogelijkheden en prijzen

Zadelpasconsult

Twijfel je over de ligging van jouw zadel? Reageert het paard op het zadel met opzadelen, opstappen of ondervind je problemen tijdens het rijden? Of is het gewoon weer tijd voor de half jaarlijkse/ jaarlijkse zadel controle. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen naar de mogelijkheden of bij vragen.

Zadel verkoop

Wij beschikken over diverse zadelmerken, synthetisch of leer in verschillende prijsklassen vanaf € 550 tot zo gek als je het zelf kunt wensen natuurlijk! Voor elk budget wel iets beschikbaar. Daarnaast zijn alle zadels die ik verkoop aanpasbaar d.m.v. een verwisselbare boom of aanpasbaarheid in de vorm van de Pers, TreeClix of het MAG systeem.

Zadelpasconsult

Bij jou op stal! Maar hoe vaak moet dit of wanneer?

Wij bieden een zadelpasservice aan waarbij wij uw huidige zadel kunnen controleren, een nieuw zadel kunnen aanmeten of kunnen helpen aan een 2e hands zadel mits beschikbaar. Wij raden aan om bij een volwassen paard minimaal 2 keer per jaar uw zadel te laten controleren, bij jonge paarden of paarden uit een revalidatie traject zal dit 3 tot 4 keer per jaar zijn. Paarden maar ook ruiters kunnen gedurende het jaar veranderen waardoor het zadel niet meer optimaal past, hierdoor kunnen er langzaam toch ongemakken ontstaan. Mocht u onderstaande punten tegen komen, zou ik u willen adviseren direct een consult in te plannen om uit te sluiten dat deze punten niet met het zadel te maken hebben.

 • U ziet zwellingen, wondjes of witte haren op de rug;
 • Uw paard reageert boos op het zadel;
 • Uw paard staakt, loopt niet graag meer voorwaarts of bokt tijdens het rijden;
 • Uw paard reageert gevoelig op aanraking of tijdens het borstelen;
 • Uw paard heeft atrofie (wegvallen van spieren) naast schoft en op de rug;
 • U heeft het gevoel dat u voorover of achterover in het zadel valt;
 • Het zadel zakt naar links, rechts of komt enigszins van de rug af.

Hoe gaat dit nu in zijn werk

Het Zadelpasconsult

We zullen starten met het kennismaken, ik zal bijvoorbeeld vragen hoe oud het paard is, hoe vaak en hoe intensief jullie rijden en waarom je het zadel wilde laten controleren. 

​Het Paard

Vervolgens zal ik gaan kijken naar de bouw van het paard en eventuele afwijkingen of bijzonderheden hierin en ga ik starten met een onderzoek van de rug van het paard op eventuele pijnlijkheden, beschadigingen, spierspanningen, warmtes etc. Vervolgens zullen we een template (rug afdruk) maken, welke we bij elke controle met elkaar kunnen vergelijken en zo de ontwikkeling van je paard in de gaten kunnen houden.

Het Zadel

Het is erg belangrijk dat het zadel zelf ook in orde is dus als eerst beoordeel ik de boom op diverse punten zoals bijvoorbeeld rechtheid, schade of breuken. Ik controleer de vulling van de kussens en ik voer een veiligheidscheck uit.

De Combinatie

Daarna is het tijd om de pasvorm van het zadel te controleren op het paard in stilstand. Bij het zadelpassen spelen veel factoren mee, de bouw van het paard (de positie en vorm van het schouderblad, de breedte van de doornuitsteeksels ook wel bekend als wervelkolom, de ronding van de ribben, de lengte en rechtheid van de rug, opbouw van de spieren etc.) en de specificaties van het zadel (singelsysteem, vorm en lengte van de kussens, opbouw van de boom en past deze bij het paard etc.)

Als het zadel niet meer goed past kijk ik of ik het kan aanpassen door bijvoorbeeld bijvullen, het aanpassen van de boommaat of het aanpassen van de vullen of eventueel het compleet vervangen van de vulling met 100% schapenwol.

​Het Rijden

Als laatst is het tijd om de ligging van het zadel in beweging te controleren. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van een consult, soms kan het zadel namelijk op het gevoel en eerste oog goed liggen, maar moet ook bij de beweging van het paard passen en de ruiter moet er ook goed in zitten.

Mocht het zadel niet aan te passen zijn, dan kan er in overleg naar een nieuw zadel gezocht worden.

Zo’n zadelpasconsult duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur

Wat kun jij als eigenaar doen?

 • Zorg voor een plek waar je paard goed vast kan staan en waar genoeg ruimte is om, om je paard heen te kunnen lopen; 
 • Een plek waar we droog en uit de wind kunnen staan;
 • Je paard droog en gepoetst is en leg alvast je harnachement klaar;
 • Draag goed passend schoeisel en zorg voor een passende cap in verband met aansprakelijkheid;
 • Het opstapkrukje bij de hand hebben;
 • Daarnaast plaats mijn bus met zadels bij voorkeur zo dicht mogelijk bij je paard en bij het testen van meerdere zadels ook graag in de buurt van de rijbak, zodat we alle tijd zo optimaal kunnen benutten. Sta je op een grote pensionstal? Geef dan vooraf aan waar ik mijn bus het beste kan en mag parkeren. 

Tips and Tricks

Onderhoud & Reparaties

Reparaties

U kunt bij ons terecht voor reparaties aan uw zadel, hoofdstel en overige tuigage. Denk hierbij aan:

 • Vervangen van singelstoten;
 • Vervangen van losgelaten stiksels;
 • Singelsysteem veranderen;
 • Aanzetten van gespen;
 • APK zadel keuring

Hiernaast kunnen wij uw zadel ook volledig controleren van binnen en buiten als een soort APK keuring. Zadels kunnen zichtbare maar ook onzichtbare reparaties nodig hebben, bij zo’n keuring maken wij het zadel volledig open en controleren de nietjes, nagels, rivets en kijken de gehele boom na op oneffenheden of scheefheden die op het eerste oog wellicht niet zichtbaar zijn maar voelbaar voor het paard.


Onderhoud

Naast het onderhouden van het leer is het ook noodzakelijk dat de vulling van je zadel zijn functie blijft behouden! Daarom raad ik aan een wol gevuld zadel om de 2 a 3 jaar compleet te vervangen door een nieuwe vulling. Hierdoor blijft de vulling zijn functie behouden, namelijk demping om het gewicht van de ruiter goed te kunnen opvangen. Een wollen vulling zal namelijk door gebruik, vocht ect zijn werking verliezen.

Zadels en toebehoren

Verkoop

Naast de zadelpasservice en reparatie, verkoop ik zadels van diverse zadelmerken en zadel gerelateerde producten zoals o.a. zadeldekjes, onderleggers, beugels, beugelriemen en singels. Momenteel heb ik leren en synthetisch zadels van de merken Harry Dabbs, Wintec, Arena, Bates, Acavallo, Ikonic, Tekna, Letek, Supreme, Ikonic en mocht u op zoek zijn naar een specifiek anders merk, neem dan even contact op dankzij leuke samenwerkingen met andere collega's is er vaak nog wel veel meer mogelijk.

Mocht u daarom naar een specifiek product op zoek zijn neemt u dan contact met mij op om te kijken of ik dit voor u kan bemachtigen.

De merken die ik verder beschikbaar heb zijn Sedelogic, Le Mieux, Kavalkade, Muck boots, BR en Sprenger.

Je kunt alles bezichtigen in de webshop welke ik up-to-date probeer te houden, ben je toch op zoek naar een ander product van één van de merken hierboven neem dan gewoon contact op, hoogstwaarschijnlijk kan ik deze gewoon voor je bestellen.